Klovborg: En erhvervs-succes er ved at tage form i en tidligere fabrikbygning på Sandvadsvej syd for Klovborg. Det er specialbageriet Nordic Gluten Free Bakery ApS, der er ved at få vind i sejlene.
Virksomheden blev etableret i 2017 af bagerparret Laila Finding og Kaj Kjærgaard, og efter en indkøringsperiode og en masse benarbejde med at få fodfæste på markedet, ser anstrengelserne nu ud til at bære frugt.
Virksomheden leverer nu sine produkter til godt 150 butikker i Danmark, blandt andet bagerier, og der er også kommet gang i eksporten. Derfor har virksomheden fået flere medarbejdere. I starten var ejerne Laila Finding og Kaj Kjærgaard alene om det, men nu er virksomheden oppe på i alt seks medarbejdere.
Virksomheden fremstiller brød og bagværk, der er fri for gluten og laktose, som en del mennesker har svært ved at tåle. Der er stor opmærksomhed omkring denne type produkter, og det kan være en givtig niche.
-
At bage glutenfrit brød er ikke let, da gluten - et protein, der findes i især hvede, rug og byg - gør æltet dej elastisk. Men problemet med gluten er, at mennesker med sygdommen cøliaki kan ikke tåle det.Nordic Gluten Free Bakery har derfor udviklet en række forskellige gluten- og laktosefri brødtyper og kager.
Bageriet blev etableret i foråret 2017 i en tidligere maskinfabrik på Sandvadsvej, som producerede fødevareanlæg.
Nordic Glutenfree Bakery sælger ikke deres brød "ved døren", men leverer bagværket til danske og udenlandske butikker og restaurationer.
Laila Finding og Kaj Kjærgaard har tidligere drevet almindelige bagerier, blandt andet det store bageri Mette Munk A/S i Odense.
Travlt efterår
- Vi har haft et travlt forår, og vi får et rigtigt travlt efterår. Vi leverer produkter til butikker og restaurationer i hele landet og de er blevet testet i mange butikker. Responsen er fantastisk. Vores produkter får meget ros - vi er fuldstændig blæst omkuld af de mange henvendelser, siger Laila Finding.
- Vi har øget produktionen, og vi kommer til at ansætte flere folk. Jeg vil tro, at vi kommer op på 10 til 12 medarbejdere i løbet af efteråret, oplyser Laila Finding.
Hver uge får bageriet mange ansøgninger fra jobsøgende, og Laila Finding opfordre ansøgerne til at være tålmodige:
- Jeg har altså kun to arme, understreger hun.
Hun og Kaj Kjærgaard har lagt mange kræfter i virksomheden:
- Det har været en lang proces. Vi startede med ingenting og har bygget alt op fra bunden af. Det er sådan en proces, der tager den tid, den tager. Men arbejdet har lønnet sig. Nu er vi ved at være godt i gennem, og vi har også fået succes på eksportmarkedet, fortæller Laila Finding.
Bager Ib er tilfreds
En af de lokale bagere, der modtager bagværk fra Nordic Gluten Free Bakery, er den erfarne bagermester Ib Jensen fra Brædstrup Bageri på Søndergade i Brædstrup.
For nylig blev der klargjort en frostmontre i bagerbutikken på Søndergade, og her ligger der nu et udvalg af rundstykker og andre brødtyper fra Nordic Gluten Free Bakery. Og Ib Jensen er godt tilfreds med det glutenfri brød fra Klovborg:
- Det smager godt, og brødet har en god struktur. Det kan vi klart anbefale, siger Ib Jensen, der selv er kendt for at udvikle nye brødtyper.
Ibs hustru Hanne, der passer butikken, oplyser, at responsen fra kunderne er god:
- Folk kommer igen efter det glutenfri bød, og det bliver endda også købt af folk, der ikke er overfølsomme overfor gluten fortæller hun.